Bitkilerimiz
Abelia Floribunda / Güzellik Çalısı
Abelya yani güzellik çalısı çalı formlu bodur sayılan kış aylarında yaprak döken ilk bahar ile birlikte küçük çok güzel yaprakları ve daha sonra güzel çiçekler açan çalı formlu bodur süs bitkisidir. Peyzajda tekli ve çoklu şekilde kullanılır. Soğuk ve sıcak havalara karşı dayanıklı bir bitkidir. Üretim şekli çelik yöntemi ile yapılır. En fazla 2 metre boylanır.
Anavatanı Çin olan bu herdem yeşil çalı sarkık formdadır. Boyu 1 m ile 2 m. arasında değişir ve 1 m eninde bir çapı vardır. Abelia’nın normal bir büyüme hızı vardır. Yazın başlangıcından sonbaharın sonuna doğru pembe beyaz renkli küçük çanları andıran 1 cm büyüklüğünde çiçekler açar. 1-15 cm büyüklüğünde oval şekilli kenarları dişli olan yaprakları vardır. Yaprakları koyu yeşil renkte olup parlak bir görüntüye sahiptir.
Yetişme İstekleri Işık: Abelia’lar kara ikliminin hakim olduğu yerlerde yarı gölge ve gölge yerlerden hoşlanır denize yakın bölgelerde güneş ve gölge her mekanda kullanılabilirler.Su: Su istekleri ortalama bir bahçe bitkisininki kadardır. Hava sıcaklığının –5 ve altına düştüğü yerlerde yapraklarını dökebilir ancak bahar aylarında hızlı şekilde kendini toparlar. Toprak: Her tür bahçe toprağında yetişebilir.
Abies Nordmanniana / Göknar
Kafkasya ile Kuzeydoğu Anadolu dağlık yörelerinde bulunur. Asıl geniş yayılış bölgesi Kafkasya'dır.
Çamgiller familyasına aittir. Kozalaklı bir ağaç olan köknar/göknarlar ılıman iklimlerin yüksek kesimlerinde yetişir.
Halk arasında mezda ya da mezdeki gibi isimlerde de bilinirler. Göknar ağaçları ortalama 20-30 m boylanırlar.
Daha verimli yetiştiği yerler nemli, killi, kumlu topraklardır. Göknarlar ortalama 300 yıl yaşayabilirler.
Kozalakları sonbaharda olgunlaşır.
Geniş piramidal şekilde gelişen ve çok sık dallanma yapan gri gövdeli bir ağaçtır.
Alt dalları yanlara doğru horizonal yönelir ve hafifçe aşağıya doğru sarkar.
Genç sürgünleri yeşilimtrak-sarı renkli olup üzeri kısa,sık,esmer tüylerle örtülmüştür.
İğne yapraklar 2-3,5 cm uzunluğunda, parlak koyu yeşil renkte, uç kısımları kertikli veya küt, alt yüzlerinde belirgin iki stoma bandı bulunur.
Ortalama olarak 15-16 cm uzunluk ve 5 cm çapındaki kırmızı-kahverengi kozalaklarda dış pullar, iç pullar(karpel)den daha uzundur,çoğunlukla bol reçinelidir.
Acer Platanoides "Crimson King"/ Kırmızı Yapraklı Çınar
Akçaağaç olarak bilinen ve çoğunun anavatanı Çin olan yaklaşık 200 türü olan çalı ve ağaç formunda bulunan bitki türüdür.
Türkiye’de de birkaç akçaağaç türü ormanlık bölgelerde gruplar halinde kendiliğinden yetişmektedir.
Bütün akçaağaçların tohumları “pervane” şeklinde her biri bir tohum içeren iki parçadan oluşur.
Akçaağaçlar yılda bir kez yaprak döker. Kırmızı, yeşil ya da sarı renktedir.
Küçük çiçekler açan akçaağaçlar, sonbaharda kırmızının değişik tonlarına bürünen yapraklarıyla çok güzel bir görüntü oluştururlar.
Bazı türleri gaza, toza ve rüzgara dayanıklılığından dolayı tercih edilir. Çok geniş kullanım alanları vardır
Acer Sacharinom / Gümüşi Akağaç
Akçaağaç olarak bilinen ve çoğunun anavatanı Çin olan yaklaşık 200 türü olan çalı ve ağaç formunda bulunan bitki türüdür.
Türkiye’de de birkaç akçaağaç türü ormanlık bölgelerde gruplar halinde kendiliğinden yetişmektedir.
Bütün akçaağaçların tohumları “pervane” şeklinde her biri bir tohum içeren iki parçadan oluşur.
Akçaağaçlar yılda bir kez yaprak döker. Kırmızı, yeşil ya da sarı renktedir.
Küçük çiçekler açan akçaağaçlar, sonbaharda kırmızının değişik tonlarına bürünen yapraklarıyla çok güzel bir görüntü oluştururlar.
Bazı türleri gaza, toza ve rüzgara dayanıklılığından dolayı tercih edilir. Çok geniş kullanım alanları vardır
Acer Negundo " Variagatum" / Dışbudak Yapraklı Akağaç
Akçaağaç olarak bilinen ve çoğunun anavatanı Çin olan yaklaşık 200 türü olan çalı ve ağaç formunda bulunan bitki türüdür. Türkiye’de de birkaç akçaağaç türü ormanlık bölgelerde gruplar halinde kendiliğinden yetişmektedir. Bütün akçaağaçların tohumları “pervane” şeklinde her biri bir tohum içeren iki parçadan oluşur. Akçaağaçlar yılda bir kez yaprak döker. Kırmızı, yeşil ya da sarı renktedir. Küçük çiçekler açan akçaağaçlar, sonbaharda kırmızının değişik tonlarına bürünen yapraklarıyla çok güzel bir görüntü oluştururlar. Bazı türleri gaza, toza ve rüzgara dayanıklılığından dolayı tercih edilir.
Albizzia Julibrissin / Gülibrişim - İpek Ağacı
Anavatanı Asya’nın tropik bölgeleridir. 15 m’ye kadar boylanabilirler. Haziran ve Temmuz aylarında, kokulu olan açık pembe renkli küçük çiçekleri kümeler halindedir ve taç yapraklarından çok daha uzundurlar. Güneşli ve yarı gölge ortamları severler. Çiçekleriyle ve yapraklarıyla etkili dekoratif bir ağaçtır. Hızlı büyürler. Park ve bahçelerde soliter olarak kullanılabilirler.
Berberis Thunbergi atropurpurea / Diken Üzümü - Kırmızı Yapraklı Hanım Tuzluğu
3 metreye kadar boylanabilen hanım tuzluğu çeşididir.
Yazın bordo kırmızı yapraklı, dikenli çalı formunda olan bir bitkidir.
Bordo-kırmızı renkte olan düzgün oval yaprakları gövdede birikerek yoğun bir çalı oluşturur.
Güneşli alanlarda sever ancak yarı gölgeyi de tolere edebilir.
Nisan Mayıs aylarında yaprakları altında karşılanan küçük, sarı çiçekleri, gösterişli değildir.
Büyüme hızı yavaş, çit bitkisi olarak ta kullanılabilen bir türdür.
Sonbahar aylarında yapraklar renk değişimi yaşamaz ve tamamı dökülmektedir.
Yaprak dizilişleri sarmal, tek veya buket halinde; yapraklar basit, parlak yapıdadır.
Soliter ya da çit olarak, renk uyumu katmak için toprağa dikilebilir, ya da saksıda kullanılabilir.
Buddleia alternifolia / Kelebek Çalısı
Temmuz'dan Eylül'e kadar çiçeklenirler.3-4 m yüksekliğindedir. Koyu yeşil uzun yapraklı, budanmadığı taktirde seyrek görünümlü, yuvarlağımsı formda gür bir bitkidir. Kokulu küçük çiçekleri, sürgünlerin uçlarında, 40-50 cm uzunluğunda, başak şeklide çok yoğun gruplar oluştururlar. Çok sayıda çeşidi vardır:
‘Black Knight’ : Çok koyu mor çiçeklidir.
‘Charming’ : Pembe çiçeklidir.
‘Empire blue’ : Koyu mavi çiçeklidir.
‘Nanho Blue’ : Koyu mavi çiçeklidir. Boyu 1,5-2 m’dir.
‘Nanho Purple’ : Kızıl çiçeklidir. Boyu 1,5-2 m’dir.
‘Pink Delight’ : Canlı pembe renkli çiçekleri vardır.
‘Royal Red’ : Kırmızı çiçeklidir.
‘White Profusion’ : Beyaz çiçeklidir,
Buddleia, kış çiçeklenmesine sahip çok beğenilen bir çalıdır. Kokulu çiçekleri kelebekleri kendine çeker. Kışın sonunda, yerden itibaren 30-40 cm kalacak şekilde derin bir budamaya tabi tutulduğunda, mantıklı ebatlarda tutularak büyük sürgünler verir ve daha güzel çiçek başakları oluşturur. Vasat ve kireçli de dahil olmak üzere her çeşit toprakta yetişir. Açık ve güneşli ortamları sever. Yastıkta olduğu kadar tek başına da rahatlıkla kullanılır.
Buxus macrophylla / Şimşir
Çit bitkisi olarak kullanabileceğiniz Şimşir yaprak dökmeyen bir çalıdır.
Genellikle süs amacı ile kullanılmaktadır.
Şimşir özel kılan her dem yeşil olması ve aynı zamanda sık ve küçük yapraklara sahip olmasıdır.
Kolayca dekoratif şekil verebilir ve budama yapabilirsiniz.
Güneşli ve ılıman yerlerde iyi gelişen bu bitkiler, gölgeye dayanıklı olduğundan ağaç altlarında da yetiştirilir.
Don olaylarına dayanıklıdır.
Çit yapımında, bordürlerde kullanılabileceği gibi saksı yetiştiriciliğine de uygundur.
Camelia Japonica / Japon Kamelyası
Camellia japonica (Japon kamelyası) genellikle 1,5 ila 6 metre büyüyebilen her dem yeşil bir çalıdır. Genç dallar morumsu ya da kahverengi iken zamanla grimsi kahverengi olur. Yapraklar almaşlı dizilişli, derimsi, üst yüzeyi koyu, alt yüzeyi açık yeşil renkli, 5 ila 11 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 6 cm genişliğindedir. Yaprak tabanı kamamsı, kenarları ise testere dişlidir. Çiçekler tek ya da çift halde belirir, 6 ila 10 cm çapında, beyaz ya da gül renklidir. Ercik çok sayıda ve 2,5 ila 3,5 cm uzunluğundadır. Boyuncuk üç loblu ve 3 cm uzunluğundadır. Meyve küresel bir kapsüldür. Tohumlar iri ve kahverengidir.
Bitki doğal olarak Uzakdoğu’da yayılış gösterir ancak yenilebilir meyveleri nedeniyle ülkemizde yaygın olarak dikilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Bahçeler ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve nisan ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Canna sp Kana Çiçeği / Tesbih Çiçeği
Kana çiçeği, otsu bir bitkidir ve kök saplıdır. Bakımı ve sulaması doğru yapılırsa uzun süre yaşar. Yaz aylarında bolca çiçek verir.
Sarı, turuncu, kırmızı ve krem rengi gibi göz alıcı birçok rengi olan Kana çiçeği soğuklardan ve don olaylarından çok çabuk etkilenen bir yapıya sahiptir. Baharda tomurcuklanan bitki; yaz başında çiçek açmaya başlar ve yaz boyunca çiçekli kalır. Sonbahar döneminde çiçeklerini dökmeye başlar. Ortalama 1 metre boya ulaşır.
Güneşli ortam sever. Bu nedenle gün ışığı alan bir yerde tutulması önemlidir. Aynı zamanda havadar ortamları sever ve çok fazla su istemez. Toprağın nemi azaldıkça sulamak gerek.
Catalpa bignonoides "Nana" / Katalpa Ağacı
4-6 m yüksekliğindedir. Catalpa bignonioides’in bir çeşidi olan bu bitki, doğal olarak da top şeklinde bir tepe tacına sahiptir. 3-4 m çapındaki tepe tacı bazen düz de olabilir. Sıra halinde dikim için uygun bir çeşittir.
Yazın başında gerçekleşen çiçeklenmesi görülmeye değerdir. Ağacın tüm kenar çevresi dik gruplar halinde yer alan, sarı-kırmızı benekli beyaz çiçeklerden oluşmuş çiçek kurullarıyla bezenir. Çiçeklerin ardından büyük yeşil fasulyelere benzeyen uzun meyveler belirir ve uzun süre ağaçta kalır.
Zaman zaman en alttaki dalların kesilmesi halinde ,aksi taktirde bunlar yere kadar iner, ağaçtan rahatlıkla gölge ağacı olarak da faydalanılabilir.
Budama ;
İlkbaharda katalpayı budamak daha iyidir, tomurcuklar ağaçta şişmeye başlayana kadar: donmuş, hasarlı, hastalıklı ve kuru dalları çıkarın. Bir bitki genellikle 1,2-2,0 m'lik bir gövde yüksekliğine sahip olarak oluşturulur; bunun üzerinde catalpa, 4-5 iskelet dalından oluşan düşük yayılan bir taç haline gelir. İleride gerekirse ağacın iskelet dalları kısaltılarak kalınlaşan dallar ve sürgünler kesilir.
Cedrus Atlantica / Atlas Sediri
Çamgiller (Pinaceae) familyasından doğal olarak Kuzey Afrika, Cezayir, Fas ve Atlas Dağlarında yetişen sedir türüdür.Cedrus atlantica cv. "Glauca" 40 m'ye kadar büyüme gösterebilir.Piramit biçimlidir.Dipten itibaran dallanır.
Yaşlanınca da bu formunu kaybetmez. Yaprakları mavi-yeşil, gümüşi gri veya nadiren açık ya da koyu yeşil renkli olup 2-2,5 cm uzunluğundadır.Kozalakları
parlak açık kahverengi, 5-7 cm uzunlukta ve uç kısmı basıktır.Gençken piramit şeklinde olan yer seviyesinden itibaren dallanma gösterir.Büyüdükçe piramit formunu kaybetmezler
ancak gençken çok hızlı büyüyen atlas sedirleri yaşlandıkça büyüme hızları yavaşlar.
Dalları yukarı doğru büyür, yaşlı ağaçlar yatık dallı ve çok heybetli olurlar 1.5-2.5 cm uzunluğundaki iğne yaprakları mavi - yeşil, gümüşi - gri veya nadiren açık ya da koyu yeşil renklidir.
Tüm sedirlerin en arsızı olan atlas sediri ışıklı ortamı sever, toprak sorunu yoktur.Çok hızlı büyürler.Alkali toprakları seven nadir kozalaklılardan biridir.Büyük park ve bahçeler için uygundur.
Piramit duruşu gri mavi sürgünleri herdemyeşil olmaları ve yüksek boylara ulaşmaları onları vazgeçilmez kılar .Bol güneş seven mavi atlas sedirleri aşırı sudan kaçınır.
Kuru ve sıcak havalara, kirli hava koşullarına oldukça dayanıklıdırlar .Bahçelerimizin ve parklarımızın heybetiyle en prestijli ağaçlarıdır.
1.5-2.5 cm uzunluğundaki iğne yaprakları mavi - yeşil, gümüşi - gri veya nadiren açık ya da koyu yeşil renklidir.
Tüm sedirlerin en arsızı olan atlas sediri ışıklı ortamı sever, toprak sorunu yoktur. Çok hızlı büyürler.Alkali toprakları seven nadir kozalaklılardan biridir. Büyük park ve bahçeler için uygundur.
Cetrus Deodora / Himalaya Sedir
Cedrus deodara (Himalaya sediri) genellikle 40 ila 50 metre büyüyebilen bir bitkidir. Gövde 3 metre çapa kadar ulaşabilir. Genç dallar sarkıktır. İğne yapraklar 2,5 ila 5 cm uzunluğunda, ince ve uzun sürgünler üzerindedir. Bunlar açık yeşil ila mavimsi yeşil renklerdedir. Dişi kozalak fıçı biçiminde, 7 ila 13 cm uzunluğunda ve 5 ila 9 cm genişliğindedir. Erkek kozalak 4 ila 6 cm uzunluğundadır.
Bitki doğal olarak Orta Asya’da yayılış gösterir ancak peyzaj değeri nedeniyle dünyanın büyük bir bölümünde peyzaj alanlarına dikilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Park ve bahçelerde görülen bitkinin kozalakları umumiyetle ekim ve aralık ayları arasında olgunlaşmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Cercis siliquasturum / Erguvan
Yapraklar karşılıklı, basit, dairemsi 7–12 cm kadardır. Dip kısmı kalp şeklinde, ucu yuvarlak, kenarlar tamdır. Gençken kırmızımsı-mor daha sonra
mavi-yeşile döner. Yüzeyi dalgalı düşmeden önce sarıdır. Çiçekler 1,5–2 cm uzunluğunda kırmızı-mor 3-6 tanesi bir arada bulunur.
Meyve legümen (fasulye biçiminde) olup, 7–10 cm uzunluğundadır. Diğer bir önemli özelliği de toprağa azot bağlamasıdır.
Erguvan meyveleri fasulye görünümünde, 9–10 cm. uzun, 2–5 cm. geniş, kızılsı kahve renginde, karın çizgisinde dar ve uzunca kanat bulunur.
Tohumu boldur. Sonbaharda olgunlaşan meyve kış boyunca bitki üzerinde kalır. Nisan-Mayıs ayında açan çiçekleri hermafrodit olup yapraklanmadan önce açarlar.
Uzun saplı olan çiçekler 3-8 çiçekli salkım kuruluşunda ve erguvan kırmızısı rengi ile çok dekoratiftir.
Işık ağacıdır. Kışın donlardan bazen etkilenir
Erguvan, yapraklanmadan önce Nisan ayı sonuyla Mayıs ayı başında yalnızca birkaç haftalığına baharın müjdecisi kabul edilen morumsu
pembe renkte çiçekler açar. Bazı Hristiyan inanışlarına göre İsa'nın ihanet eden havarisi Yahuda kendini bu ağaca asmıştır.
Efsaneye göre bu olaydan sonra önceleri beyaz olan erguvan çiçekleri utançtan ya da kandan kırmızıya dönmüştür.
Yazın sap kısmından girintili yuvarlak yaprakları olur.
Sonbaharda ise fasulye benzeri tohumlar bırakır. Erguvan çiçeği havaların güzel gitmesi durumunda bazı sonbaharlarda da açar.
Chama Lawson "Ellwoodii" / Yılbaşı Çamı
Büyük bir yaprak dökmeyen ağaç , örnekleri 200 ft (61 m) veya daha fazla uzunluğa ulaşır, gövdeleri 4–7 ft (1,2–2 m) çapında,
istisnai olarak 8–9 ft (2,4–2,7 m) olur. Kabuk gümüş-kahverengi, dikey oluklu ve tabana yakın 6–10 inç (15–25 cm) kalınlığındadır.
Yapraklar , tüylü bir görünüme sahip dantelli, düz püsküller halinde düzenlenmiştir, genellikle biraz mavimsi (yani mavi-yeşil) renktedir.
Yapraklar pul benzeridir, 1 ⁄ 8 – 3 ⁄ 16 inç (3–5 mm) uzunluğundadır, alt tarafında dar beyaz işaretler vardır ve biraz düzleşmiş sürgünlerde üretilir.
Yapraklar maydanozdan farklı olmayan oldukça keskin bir koku verir . Tohum kozalakları küreseldir, 9 ⁄ 32 – 9 ⁄ 16 inç (7–14 mm) çapındadır, 6–10 pullu,
ilk başta yeşil, erken sonbaharda olgunlaşır, tozlaşmadan 6–8 ay sonra kahverengiye döner . Erkek kozalaklar 1 ⁄ 8 – 5 ⁄ 32 inç (3–4 mm) uzunluğunda,
koyu kırmızıdır, erken ilkbaharda polen salınımından sonra kahverengiye döner. Tohumlar hızla düşer ve su üzerinde yüzebilir.
Eski örneklerde tabana yakın dallar yoktur ve genellikle ölü tepeleri vardır. Yaklaşık 600 yıla kadar yaşayabilirler.
Cortderia Selloana / Süs Püskülü /Pampas Otu
Pampas otu ya da saz püskülü isimleriyle bilinen, keskin yaprak kenarlarına sahip bir bitkidir.
Çok sağlam, güçlü çayır formunda, içinden geçilemeyecek kadar yoğun bir bitki olan saz püskülünün yaprakları her dem yeşildir.
Çiçekleri yoğun, dik ve tüylü yapıda, bileşik salkım şeklindedir. Her bir salkım otsu, başak biçimli çiçekler içerir.
Sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklıdır. Nemli ve yarı nemli, kumlu balçıklı topraklardan hoşlanır. Kendi kendine gelişir.
Doğrudan güneş alan yerleri sevmektedir. Çiçek rengi beyazdır. Rüzgarın etkisini azaltabilen, boylanan ve hızlı büyüyen bir bitkidir.
Saz püskülünün tüylü çiçekleri oldukça dekoratiftir. Yaprakları önceleri diktir, uzadıktan sonra eğimli hale gelir.
Güneşli alanları sever. -10 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdırlar. Hızla yayılan bir bitkidir. Bir mevsimde boyu iki buçuk metreye ulaşabilir.
İlkbahar başında yerden 40-45 santimetre yükseklikten budanabilir. Su kenarında ise sulamaya gerek yoktur.
Saz püskülünden alınan parçayla, doğrudan toprağa dikim yapılabilir. Çiçeklenmesi ağustos ayından ekime kadar sürmektedir.
Saz püskülü çit bitkisi olarak bahçede kullanabilir.
Ağustos – ekim ayları arasında açan çiçekleri pembe, krem renklidirler. Yaprakları mavi yeşil renkli, şeritler halinde ve aşağıya doğru sarkıktır.
Bu görüntüleriyle oldukça dekoratif olan saz püskülünün çiçekleri de kuru çiçek olarak değerlendirilebilir.
Bahçelerde renkli çiçekleri ve uzun boyuyla güzel bir görünüm için idealdir.
Cotinus coggyria Duman Ağacı
Cotinus coggygria (Duman ağacı) genellikle 5 ila 7 metre büyüyebilen bir bitkidir. Yapraklar 8 cm uzunluğunda, oval ve yeşil renklidir.
Yapraklar 3 ila cm uzunluğunda, yuvarlak ila ovaldir ve güz aylarında sarı ila kırmızı arası renklere döner.
Çiçekler 15 ila 30 cm uzunluğundaki çiçek kurulunda çok sayıda, sarı renkli ve salkım halindedir. Çanak yapraklar 1,5 mm uzunluğundadır.
Taç yapraklar yumurtamsı ya da mızraksı, 2 ila 2,5 mm uzunluğunda ve 1 mm genişliğindedir. Meyve eğikçe ters yumurtamsı, 4,5 mm uzunluğunda ve çıplaktır.
Bitki doğal olarak Avrupa’dan Çin’e kadar olan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika’ya da dağılmıştır.
Çalılık ve ormanlık alanlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden
1200 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Cotoneaster horizontalis / Yayılıcı Dağ Muşmulası
Cotoneaster horizontalis (Yayılıcı dağ muşmulası) genellikle 50 cm ila 1 metre büyüyebilen ve 1,5 metre genişliğe ulaşabilen bir bitkidir.
Dalcıklar siyahımsı kahverengi ve silindiriktir. Yapraklar dökülücü ya da kısmen dökülücü, dairesel ila genişçe eliptik, parlak yeşil renkli
ve 6 ila 12 mm uzunluğundadır. Yaprak sapı 1 ila 3 mm uzunluğunda ve havlıdır. Güz aylarında görülen kırmızı renkli meyveler kış aylarında da
görülmeye devam eder. Çiçekler 5 ila 7 mm çapında ve pembe ila beyaz renklidir. Meyve parlak kırmızı renkli,
5 ila 7 mm çapında ve küresel ya da elipsoittir.
Bitki doğal olarak Çin’de yayılış gösterir ancak peyzaj bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde dikilmektedir.
Park ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar
olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.